Blog image

A Gmail-fiókok biztonságának megőrzése érdekében 2022. május 30-tól a Google nem támogatja a harmadik féltől származó olyan alkalmazások és eszközök használatát, amelyeknél csak a felhasználónévvel és jelszóval kell bejelentkezni az alkalmazásba. Ilyen alkalmazás többek között a Forint-Soft által fejlesztett bérprogramok, számlázóprogramok, könyvelőprogramok is.
Az előzőek szerint 2022. május 30-tól a jelenlegi feltételekkel nem lesz lehetséges az email-küldés az ilyen programokból, de egy beállítással, az alkalmazásjelszó használatával természetesen a jövőben is működni fog a Forint-Soft programokban is az email-küldés.
A beállítás menetét az alábbiakban ismertetjük.

Kétlépcsős azonosítás bekapcsolása

A Google-fiók kezelésébe belépve a Biztonság fülre kell kattintani, majd itt a Bejelentkezés a Google-ba résznél be kell kapcsolni a kétlépcsős azonosítást.
A funkcióhoz az alábbi linkre kattintva is eljuthat.
https://myaccount.google.com/security

Engedélyezze a képek megjelenítését!

A funkció engedélyezéséhez meg kell adni egy telefonszámot, ezt követően választható ki a belépéshez használható módszer. Ezek a következők.
1. Google-értesítések
2. Google Hitelesítő alkalmazás használata,
3. Hang- vagy szöveges üzenet.
Alapértelmezetten a Google-értesítést használja a rendszer.

Alkalmazásjelszó létrehozása

A kétlépcsős azonosítás beállítása után megjelenik az Alkalmazásjelszavak lehetőség.

Engedélyezze a képek megjelenítését!

Itt kattintson a Válassza ki az alkalmazást lenyíló fülre, majd az Egyéb (egyedi név) opció jelölése után megadható egy tetszőleges név (pl. berprogram). A Létrehozás gombra kattintva elkészül a jelszó.

Engedélyezze a képek megjelenítését!

A sárga téglalapban megjelenő jelszót kell bemásolni az email-küldésre használt programba (pl. bérprogramba) a szóközökkel együtt. Az email-fiók egyéb beállításait (küldő email-cím, felhasználónév, titkosítás, emelt biztonság) változatlan marad.

KÉSZ gombra kattintva eltárolásra kerül a jelszó, azt módosítani vagy újból megtekinteni nem lehet. Ha a jelszót elfelejtettük, akkor csak új jelszó létrehozására van lehetőség.