Blog image

2022. augusztus 31-én megszűnik a kisadózó vállalkozások tételes adója, így az eddig katás egyéni és társas vállalkozásoknak dönteniük kell, hogy milyen adózási formát választanak szeptember 1-jétől, esetleg a megszűnés mellett döntenek.
Következő cikkeinkben az új katát, az egyéni vállalkozások és a társaságok adózási formák közötti választási lehetőségeit fogjuk bemutatni. A sorozat első részében 2022. évi XIII. törvény alapján a kisadózó vállalkozók tételes adóját ismertetjük.

Új adónem, a kisadózó vállalkozók tételes adója

2022. szeptember 1-jétől egy új adózási forma lesz, melyet kizárólag főfoglalkozású, a 2009. évi CXV. törvény (Evectv.) szerinti egyéni vállalkozó választhatja.
Nem választhatják az új katát
- az egyéni ügyvédek, egyéni szabadalmi ügyvivők, önálló bírósági végrehajtók, közjegyzők, szolgáltató állatorvosi tevékenység gyakorlására jogosító igazolvánnyal rendelkező magánszemélyek,
- társas vállalkozások, ideértve az ügyvédi irodákat, közjegyzői irodákat, végrehajtói irodákat is,
- azok az egyéni vállalkozók, aki a 68.20 saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése tevékenységből az adóévben bevételt szereztek,
- akiknek adószámát a bejelentés évében vagy az azt megelőző évben a NAV törölte vagy adószám törlésének hatálya alatt állnak.

Nem minősül főfoglalkozású személynek, ezért nem választhatja az új katát az, aki a teljes hónapban
- nyugdíjas, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban részesül,
- legalább heti 36 órás munkaviszonyban áll, társas vállalkozó, nevelőszülői foglalkoztatásban áll,
- más államban biztosított személy,
- nappali tagozatos tanuló, hallgató.
Ha az adott hónapban legalább 1 napra nem áll fenn a kizáró ok, akkor főfoglalkozásúnak minősül.

Az új kata összege 50 000 Ft/hó. Ha a bevétel az éves 18 millió Ft-ot, illetve a működés hónapjainak számának és a havi 1,5 millió Ft-nak a szorzatát meghaladja, akkor a keretösszegen felüli rész után 40%-os adó terheli a kisadózót.
A NAV útmutatói szerint az adót ugyanarra a bankszámlára kell befizetni, ahová a régi katát is kellett (NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója 10032000-01076349).
A kisadózót megillető ellátások alapja 108 000 Ft/hó. Magasabb tételes adót, így magasabb ellátási alapot az új katában nem lehet választani.

A kata-alanyiság megszűnik akkor, ha a kisadózó az Art. szerinti kifizetőtől szerez bevételt. Ez alól a taxis személyszállításból származó bevétel és a fizetési számlán jóváírt kamat a kivétel. A kata-alanyiság a kifizetőtől szerzett bevétel megszerzését megelőző napon szűnik meg.
Pl. ha a kisadózó számlát bocsát ki 2022. 10. 01-én egy kifizető részére, melyet a vevő 2022. 10. 31-én fizet ki, akkor a kata-alanyiság 2022. 10. 30-án szűnik meg.
Az ilyen bevétel megszerzését követő 15 napon belül az adózónak bejelentést kell tennie a NAV-hoz.

Mivel kifizetőtől nem szerezhet bevételt a kata-adózó, ezért az új törvényben már nem szerepelnek olyan előírások, amelyek a vevőkre vonatkoznak, illetve a számlán már nem kell feltüntetni, hogy a kibocsátó kisadózó.

A kata-alanyiság az alábbi okokból is megszűnhet:
- a bejelentés hónapjának utolsó napjával, ha a kisadózó bejelenti, hogy más adózási formát választ,
- egyéni vállalkozás megszűnésének napjával,
- ingatlan bérbeadásából származó bevétel megszerzése esetén a bevételszerzést megelőző napon,
- számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért, igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért kiszabott bírságról szóló határozat véglegessé válásának utolsó napjával,
- a naptári év utolsó napján nettó 100 ezer Ft-ot meghaladó adótartozásról szóló határozat véglegessé válásának hónapjának utolsó napján, ha időközben nem fizeti ki a tartozást.
A kata-alanyiság megszűnése esetén a megszűnés évében és az azt követő adóévre az adóalanyiság újból nem választható.

Feladatok, határidők új kata választása esetén

Ha az egyéni vállalkozó 2022. 09. 01-től az új katát választja, akkor az alábbi feladatai lesznek.

2022. 09. 25. – NAV – 22T101E
A 22T101E nyomtatványon 2022. 09. 25-ig jelenthető be, hogy az egyéni vállalkozó az új katát választja. Az eddig a határidőig megtett bejelentés esetén az új kata-alanyiság 2022. 09. 01-jétől jön létre. Ezt követően megtett bejelentés esetén a bejelentés napját követő hónap 1. napjától válik katássá a vállalkozó.
A 22T101E nyomtatvány A02 lapján a 15. pontban kell X-szel jelölni a választást, valamint a TAJ-számot megadni. Az egyéni vállalkozói biztosítási jogviszonya e nyilatkozat megtétele alapján jön létre.

2022.09.30. – NAV - 22KATA
Mivel a régi kata 2022. 08. 31-én megszűnik, ezért a Katv. 11. §-a szerint 30 napon belül, azaz legkésőbb 2022.09.30-ig 22KATA bevallást kell adni a bevételekről, nyilatkozni kell kifizetőnként az 1 millió Ft-ot meghaladó bevételről, illetve a kapcsolt vállalkozásoktól származó bevételekről.
A NAV weblapján jelenleg elérhető 22KATA bevallás 4.0 verziója még nem alkalmas annak a szabálynak a kezelésére, mely szerint a 2022. 08. 31-én még katás vállalkozásokra nem a havi 1 millió Ft-os, hanem 1,5 millió Ft-os bevételi határ vonatkozik. A 2022.01.01-2022.08.31. között katásként adózó vállalkozások a tételes adóval nemcsak 8 millió Ft, hanem 12 millió Ft bevételt adózhatnak le, és csak e felett terheli őket 40%-os adó.

2022. 10. 15. - helyi adóhatóság
A helyi iparűzési adó esetén az adózó eldöntheti, hogy az általános szabályok szerint adózik vagy a katásokra vonatkozó tételes iparűzési adót választja.
Ha a tételes iparűzési adó mellett dönt, akkor erről az adóalanyiság első napjától számított 45 napon belül bejelentést kell tenni a helyi adóhatósághoz, azaz most 2022. 10. 15-ig.
Fontos, hogy ezt a bejelentést akkor is meg kell tenni, ha a régi kata alapján már korábban tett tételes adó választásáról nyilatkozatot a vállalkozó!

Új katába lépők átmeneti szabályai

Ha az új katába úgy lép be az egyéni vállalkozó, hogy előtte az SZJA-törvény szabályai (vállalkozói SZJA vagy átalányadózás) szerint adózott, akkor SZJA-törvény szerinti bevételnek számít az, amelyről kiállított bizonylat teljesítési dátuma az SZJA szerinti adózás időszakába esik.
Ha 2022. 09. 01-től új katát választ a vállalkozó, és szeptemberben olyan számlát állít ki, melynek (áfa szerinti) teljesítési dátuma augusztusi, akkor ez még az SZJA-szerinti bevétel.