Blog image

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szocho-tv.) 5. § (1) bekezdés e) pont ea) alpontja szerint nem keletkezik a kifizetőnek adófizetési kötelezettsége szakképzési munkaszerződés alapján létrejött jogviszonyra tekintettel.
A szakképzési munkaszerződés létrejöhet úgy is, hogy a munkáltató a saját munkavállalójával kötött munkaszerződést módosítja a szakképzési munkaszerződés szabályaival, azaz egy kombinált munkaszerződés jön létre, mely a normál munkaszerződés és a szakképzési munkaszerződés szabályait is tartalmazza.

A NAV-tól a témában már korábban állásfoglalást kértünk, melyre 2023. 02. 13-án azt a választ kaptuk, hogy kombinált munkaszerződés esetén a szocho-mentesség csak arra a juttatásra vonatkozik, amely a képzésben részt vevő személyt a szakképzésre tekintettel illeti meg, a szociális hozzájárulási adónak csak az eredeti munkaköri feladatok ellátásáért járó munkabér képezi alapját.

Az Adózónán megjelent egy cikk ebben a témában, mely szerint az előzőekben leírtakkal ellentétes állásfoglalást kaptak a NAV-tól.

A bérprogramban mindkét eset kezelhető. Alapértelmezetten úgy számol a program, hogy kizárólag a szakképzési munkaszerződésre járó bért mentesítjük a szocho alól, a normál munkabér után számolunk szochot. A jogviszonyban a szakképzési munkaszerződés speciális eset beállításainál egy külön mezőben (szochomentesség) jelölhető, ha a teljes bér (normál munkaszerződés + szakképzési munkaszerződés bére együttesen) után nem szeretnénk szochot számolni.